Vaikka toimistossa tuleekin istuttua työpöydän ääressä tuntikausia, ei sen automaattisesti tarvitse tarkoittaa niska- ja selkäsärystä kärsimistä. Oikeanlaiset toimistokalusteet ja hyvin suunniteltu toimistoergonomia voivat olla todella merkityksellisiä työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta.

Muun muassa oikealle korkeudelle asetettu työtuoli ja kalusteiden tarkkaan lasketut etäisyydet mahdollistavat hyvän työasennon ja edesauttavat näin omalta osaltaan työhyvinvointia.

Jos työtila kaipaa uudistusta, kannattaa toimistokalusteita hankittaessa kiinnittää erityistä huomiota työpisteen ergonomiaan.

Kyseessä ei tarvitse välttämättä olla mittava sijoitus, vaan jo pienillä muutoksilla ja yksityiskohdilla voi saada aikaan ihmeitä. Seuraavaksi esitellään muutamia kaikkein olennaisimpia toimistokalusteita työergonomian kannalta.

Työpöytä

Työpöytä on monen mielestä kenties kaikkein tärkein toimistokaluste. Työpöytää valittaessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että pöydän alla on riittävästi tilaa sen ääressä istuvan henkilön polville ja jaloille ylipäätään.

Pöydän korkeus vaikuttaa suoraan työasentoon; liian matala pöytä johtaa helposti liian kumaraan työasentoon, kun taas liian korkea pöytä pakottaa olkapäät koholle ja rasittaa niskaa pidemmän päälle. Jos työpöydän korkeus ei kuitenkaan ole muutettavissa, voi oikeanlainen työtuoli pelastaa tilanteen.

Työtuoli

Työtuolia valittaessa on ensiarvoisen tärkeää valita tuoli, joka tukee siinä istuvan selkärankaa. Työtuoli on tärkeä säätää sopivalle korkeudelle siten, että istujan jalat ulottuvat lattiaan asti tai vaihtoehtoisesti jalkatuelle.

Reisien on oltava samansuuntaisesti lattiaan nähden. Mikäli työtuolista löytyy käsinojat, on ne säädettävä sellaiseen asentoon, että istujan olkapäät voivat laskeutua rennosti alas.

Näyttöruutu

Lähes jokainen toimistotyöntekijä tarvitsee työntekoon näyttöruudun. Oli kyseessä sitten pöytätietokone tai läppäri, on sen näyttöruutu aseteltava työpöydälle suoraan käyttäjän eteen ja noin käsivarren mitan päähän.

Ihanteellisessa tilanteessa ruudun yläosan on sijoituttava katsekorkeudelle tai hieman sen alle. Riippuen toimiston valaistuksesta sekä esimerkiksi siitä, käyttääkö työskennellessä esimerkiksi silmälaseja, on näyttöruudun suhteen tehtävä pieniä säätöjä, jotta työskentely olisi mahdollisimman miellyttävää.

Tärkeät työvälineet käsien ulottuvilla

Jos toimistossa joutuu jatkuvasti kurottelemaan yltääkseen tavaroihin, rasittaa se pidemmän päälle kroppaa.

Monet tarvitsevat työpäivän aikana jatkuvasti esimerkiksi tulostustarvikkeita, nitojaa, puhelinta tai mitä milloinkin, joten ne kannattaa sijoittaa työpisteeseen käden ulottuville. Erilaisia ratkaisuja tähän voivat olla muun muassa toimistoon sopivat hyllyköt, rullakot tai lipastot.